نقش مولفه های اجتماعی مؤ ثربر سلامت مردان

در تعریف جدید سازمان جهانی بهداشت سلامت به رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی گفته می شود بر این اساس، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، به شرایط اجتماعی که انسان ها در طول چرخه حیاتشان در آن زندگی و کار می کنند توجه دارد.  شواهد دلالت  از آن دارد که اکثر بار بیماری ها و نابرابری های بهداشت و سلامت  ناشی از عوامل اجتماعی است. می توان گفت ترکیب ناهمگونی از سیاست ها، مسایل اقتصادی و سیاسی در مقیاس وسیع مسئولیت این پدیده را به عهده داشته و منجر می شوند تا عده کثیری از مردم از سلامت مناسب برخوردار نباشند.مولفه های سلامت مردان نیز مجموعه پیچیده ای از قومیت، طبقه اجتماعی اقتصادی، درآمد، سن، جهت گیری جنسیتی، وضعیت مهاجرت وویژگی های جغرافیایی، تحصیلات ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، فرهنگ ها و ارزش ها و سرمایه اجتماعی است .

پژوهشهای مرتبط نشان داده اند که مـردان نـسبت بـه زنـان در سبک زندگی خود روشهای نادرست تری دارند، به بیماریهای خود کمتر اهمیت میدهند، اغلب علائم هشداردهنده را نادیده میگیرند و دیرتر به مراکز درمانی مراجعه میکنند. از آنجا که حفظ سلامتی در مردان علاوه بر آنکه سبب حفظ نیروی مهم مولد در جامعه می‌شود، بر کیفیت زندگی خانواده‌ها نیز تأثیرگذار است، با هدف تاکید بر سلامت مردان کشورمان و حساس سازی مردان جامعه ایرانی برای توجه بیشتر به جنبه های مختلف پیشگیری از مخاطرات سلامت ، یکم تا هفتم اسفندماه هفته ملی سلامت مردان ایرانی(سما) نامگذاری شده است.

برای رسیدن به شیوه ای از زندگی که به سلامت و ارتقای سلامت در افراد منجر میشود، نکات یازده گانه زیر باید مورد توجه قرار گیرد:

فعالیت منظم فیزیکی- تغذیه خوب -مدیریت استرسهای زندگی – پرهیز از عادات بد و مخرب – فعالیت جنسی ایمن – تقویت عادات مفید ایمنی – آشنایی باکمک های اولیه – تقویت و ارتقای عادات مفید سلامتی – برخورداری از خدمات بهداشتی درمانی مناسب – مصرف کننده آگاه بودن – حافظ محیط زیست بودن .

آن چه در این میان اهمیت بیشتری دارد،  سلامت معنوی بوده که در نگاه جهانی مورد غفلت قرار گرفته است.

سعیده فرامرزی حقیقی سوپروایزر آموزش سلامت عنوان کرد بیمارستان امام رضا(ع) لارستان نیز در هفته ملی سلامت مردان ایرانی(سما)،  آموزش های خود به کارکنان و بیماران را در قالب پوسترهای آموزشی ، ارائه پمفلت و آموزش چهره به چهره ارائه داده است.